X

Maxime Loos, naast M&A advocaat bij Lexence ook vrijwilligster bij Stichting Thuisgekookt

​Maxime, werkzaam als M&A advocaat bij Lexence en daarnaast dol op koken, schreef zich in oktober 2020 in bij Stichting Thuisgekookt. Sindsdien zet zij zich in als vrijwilligster om op deze manier iets terug te kunnen doen voor de samenleving. Lees in dit gesprek meer over haar betrokkenheid bij de stichting.

Waar staat Stichting Thuisgekookt voor?

“Het idee achter Stichting Thuisgekookt is om buurtbewoners te verbinden via eten en koken. Via een online platform worden mensen die zich tijdelijk of permanent in een kwetsbare situatie bevinden, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, gekoppeld aan buurtbewoners die graag voor hun willen koken. Ook ouderen die permanente hulp nodig hebben behoren tot deze doelgroep. De stichting kan voor hen dienen als aanvulling op de thuishulp, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De stichting telt inmiddels al ruim 16.000 thuiskoks en is actief in onder andere Amsterdam, Utrecht, Groningen en Delft.”

Vrijwillig thuiskok, wat houdt dat in jouw geval in?

“Als thuiskok kun je incidenteel maaltijden aanbieden via het online platform, waar deze vervolgens ook op gekocht kunnen worden. Het is ook mogelijk om je als permanente thuiskok via de stichting te laten koppelen aan een buurtbewoner waarvoor je bijvoorbeeld een à twee keer in de week kookt. Op deze manier is er meer sociaal contact tussen buurtbewoners en kunnen kwetsbare mensen een gezonde en verse maaltijd kopen tegen relatief lage kosten. Slechts de kosten van de boodschappen worden in rekening gebracht.

Zelf kook ik een à twee keer in de week voor Anne, een oudere mevrouw die bij mij in de buurt woont en zelf niet meer goed in staat is om te koken. Ik zorg dat er rond etenstijd een lekkere maaltijd voor haar klaarstaat. Anne haalt de maaltijd bij mij op en bij de deur maken we uiteraard ook nog even gezellig een praatje.”

Waarom heb je besloten je voor Stichting Thuisgekookt in te zetten?

“Ik vind het erg belangrijk om iets terug te doen voor de samenleving en ik houd erg van koken. Dus toen ik Stichting Thuisgekookt tegenkwam, was ik eigenlijk meteen verkocht. De stichting biedt mij een mooie en eenvoudige manier iets te doen voor een kwetsbare doelgroep. Eten en koken moet je toch, dus een portie meer of minder koken maakt ook niet uit!”

Hoe combineer jij jouw werk als advocaat bij Lexence met dit vrijwilligerswerk? 

“De M&A praktijk kan nogal dynamisch zijn, wat het lastig maakt om iets structureels naast mijn werk te doen. Het vrijwilligerswerk als thuiskok is erg vrijblijvend. Ik kook vaak op dinsdag en zondag, maar dit zijn geen vaste dagen. Ik kan gemakkelijk één op één met Anne afstemmen wanneer ik voor haar kook en als het een keer niet uitkomt, dan is dat ook geen probleem. Daarbij biedt de stichting genoeg flexibele mogelijkheden, zoals het los aanbieden van maaltijden via het platform, waardoor het vrijwilligerswerk goed te combineren is met mijn werk.”