X

Frank ter Huurne over zijn rol als bestuurder bij Ajax Business Associates

Maart dit jaar is Frank ter Huurne benoemd tot bestuurder van de vereniging Ajax Business Associates (ABA), de Business Club van AFC Ajax. ABA is in 1991 opgericht en haar doelstelling is om het grootste, meest exclusieve en onafhankelijke zakelijke platform in Nederland te zijn met voetbal als bindende factor. De bedoeling is dat ABA zal gaan integreren in AFC Ajax N.V. Frank zal dit proces samen met de twee andere bestuurders van ABA (juridisch) begeleiden in nauw overleg met de directie van Ajax. In dit gesprek vertelt Frank meer over zijn rol als bestuurslid van ABA.

Waar komt jouw voorliefde voor sport vandaan?

“Toen ik in de advocatuur begon was het mijn ambitie om arbeidsrechtadvocaat in de sport te worden. Naast mijn functie als advocaat heb ik destijds mijn FIFA-licentie behaald om ook als spelersmakelaar op te treden. Ik heb toen veel voetballers (o.a. van Ajax) en wielrenners bijgestaan. In Nederland is het aantal commerciële sporten echter relatief beperkt ten opzichte van andere landen. Daarom heb ik toen ik naar Lexence ging mijn ambitie om een commerciële sportpraktijk op te bouwen iets losgelaten en ben ik mij gaan richten op het klassieke arbeidsrecht voor werkgevers. Desondanks heb ik nog steeds een aantal sportcliënten. Wij zijn bijvoorbeeld de huisadvocaat van de voetbalvakbond en KNWU (de sportbond van de wielersport in Nederland). Ook adviseren wij regelmatig profvoetballers en agenten over contractzaken.”

In maart ben je gevraagd voor een bestuursfunctie van de Business Club van Ajax. Wat doet de Business Club en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Toen ik bij Lexence kwam werken heb ik jarenlang business seats gehad bij FC Twente voor de acquisitie van nieuwe cliënten. Mijn roots liggen namelijk in het oosten van het land. Sinds 2016 ben ik overgestapt naar Ajax en in 2018 ben ik lid geworden van de ABA.
In de Johan Cruijff ArenA huurt de Business Club, een zelfstandige vereniging met eigen leden, een ruimte waarin een lounge en restaurant gevestigd zijn. Hier kunnen leden voor, tijdens en na de wedstrijd wat drinken en eten. De Business Club telt op dit moment circa 300 bedrijven die 900 business seats vertegenwoordigen. Als lid van de Business Club leerde ik steeds meer mensen kennen. Een paar jaar geleden, in het succesjaar van Ajax, ben ik meegegaan naar een aantal buitenlandse wedstrijden en zo ben ik in contact gekomen met het bestuur van ABA. Binnen het bestuur moest een aantal posities opnieuw worden ingevuld. Ze waren op zoek naar een nieuwe jurist en uiteindelijk hebben ze mij daarvoor gevraagd.”

Waar zijn jullie binnen het bestuur van de ABA mee bezig en wat is jouw rol?

“Momenteel zijn we met het bestuur druk bezig met de mogelijke integratie van de ABA in AFC Ajax N.V. Om dit te organiseren hebben we nauw contact met de directie van Ajax. Ik ben hierin verantwoordelijk voor het juridische gedeelte. Uiteindelijk zal er vanuit het bestuur een plan voor de integratie worden voorgelegd aan de leden van de Business Club.”

De eerste maanden als bestuurslid zitten er alweer op voor jou, hoe heb jij deze maanden ervaren?

“De voetbalwereld is een bijzondere wereld met een bijzondere dynamiek. Dit maakt het niet alleen leuk maar ook erg leerzaam. Daarbij ben ik destijds lid geworden van ABA om mijn netwerk uit te breiden, ik heb al veel nieuwe mensen leren kennen en mijn toetreden tot het bestuur heeft dit een extra impuls gegeven.”